Parodontologie

Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie la nivelul gingiei și țesuturilor de susținere ale dinților. Ea este cauzată în principal de placa bacteriană, care determină inflamația parodonțiului marginal.

Pe lângă placa bacteriană, tartrul dentar este unul dintre factorii determinanți ai parodontozei.  Dispus supra sau subgingival, el este o sursă permanentă de infecție gingivală prin acțiunea sa de cantonare a bacteriilor la acest nivel. De aceea, de îndată ce se observă inflamarea gingivală și depunerea de tartru, este necesară adresarea la medicul specialist.

Parodontopatiile au o evoluție progresivă, ele  putând fi stadializate în mai multe faze: faza incipientă, numită gingivită care se manifestă prin sângerări gingivale, mărirea în volum  a gingiilor, modificări de culoare gingivale, acestea devenind roșii-violacee, și respirațatie neplacută. Faza de gingivită este una reversibilă printr-o igienă riguroasă și alimentație eficientă.

Fazele avansate, numite parodontite, sunt complicații greu de tratat și cu evoluție de cele mai multe ori ireversibilă. Acestea au simptomatologie mai pronunțată fiind reprezentate de retracții gingivale, sensibilități accentuate dentare, mobilitate dentară și apariția de pungi parodontale. Parodontitele avansate nu se pot trata în totalitate, ele putând fi oprite din evoluție prin diagnosticare corectă, controale repetate și tratament corespunzător.

 

Alți factori de risc ai bolii parodontale sunt:

  • fumatul
  • diabetul
  • sarcina
  • pubertatea și imunitatea scăzută precum și cariile netratate
  • obturațiile necorespunzătoare
  • malpozițiile dentare și lucrarile protetice inadecvate gingival

 

Tratamentul bolii parodontale se face într-o succesiune de etape:

Consultație parodontală: examen clinic și radiologic, bilanț partodontal complex, evaluarea stării de igienă și instrucțiuni asupra tehnicilor de igienizare a pacienților.

Tratament  parodontal inițial: detartraj ultrasonic supra și subgingival, detartraj și ciuretaj subgingival manual, periaj profesional, dezinfecția mecanică și chimică a pungilor parodontale.

Tratament parodontal chirurgical: operație cu lambou de asanare parodontală, grefă de os artificial, grefă liberă gingivală, membrană biorezorbabilă, tehnici de regenerare tisulară, gingivectomie.

Etapa de menținere: prezentarea la controale regulate la 4-6 luni, reexaminare parodontologică-parodontometrie.