Estetică dentară

Cele mai importante lucruri care ne atrag atenția atunci când vorbim cu o persoană sunt ochii și zâmbetul. Zâmbetul este un semn de bunădispoziție și de încredere. Frumusețea dinților albi este un semn de sănătate, dar și un simbol al succesului.

Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune a dinților și  netratată poate duce la pierderea acestora.

Caria apare inițial în smalț printr-un orificiu mic sau o colorație greu de detectat de către pacient. Evoluează apoi în stratul subiacent, dentina, subminând în profunzime. Smalțul nesusținut se fracturează, şi pacientul constată cavitatea prin simț tactil cu limba şi crede că a apărut spontan, deși caria exista de mult şi ar fi putut fi tratată. Sensibilitatea la rece, dulce sau durerea apar destul de târziu , când prin evoluție caria se apropie de pulpa dentară (nerv), pe care o poate infecta. Și dinții devitali ( tratați endodontic – fără nerv ) se cariază însă aceștia  nu dor indiferent de gradul de distrucție.

Este recomandat un control stomatologic la fiecare 6 luni. Medicul va depista şi trata fiecare carie înainte de apariția durerii şi a complicațiilor.

 Tratamentul cariei

Caria se tratează prin obturație ( plombă ). Tratamentul cariei se efectuează sub efect anestezic şi în condiții de izolare totală de mediul salivar. Constă în îndepărtarea țesuturilor dentare afectate şi reconstituirea fidelă a dintelui.

În funcție de gradul de distrucție, manopera poate fi mai mult sau mai puțin laborioasă. Materialul de obturație se alege în funcție de vârsta pacientului, de culoarea dentară, de gradul de distrucție al dintelui, astfel încât reconstituirea să fie cât mai fidelă.

Reconstituiri estetice prin metoda directă ( în cabinet )

Obturații fizionomice – se pot realiza în majoritatea cazurilor unde există dinți cariați, atât în zona frontală  cât și pe dinții laterali. Se realizează din materiale compozite fotopolimerizabile, fiind la nuanța dintelui.

Fațetări directe – se realizează de cele mai multe ori pe dinții frontali, pentru corectarea unor imperfecțiuni. Reprezintă o metodă rapidă prin care se obțin rezultate estetice satisfăcătoare.

Reconstituiri estetice prin metoda indirectă ( în colaborare cu laboratorul de tehnică dentară )

Fațetele ceramice sunt foițe subțiri (0,4 – 0,7 mm) de ceramică foarte rezistentă care se lipesc pe suprafața dinților după șlefuirea unei suprafețe foarte subțiri a smalțului.

Fațetele sunt practic jumătăți de coroană, care înlocuiesc smalțul îndepărtat de pe fața anterioară a dinților frontali. Fațetarea elimină îndepartarea circulară (de jur împrejur) a țesuturilor dentare, tehnica folosită în cazul îmbrăcării dinților cu coroane dentare. Spre deosebire de prepararea dintelui pentru a fi acoperit cu o coroană dentară, prepararea pentru fațetare este mult mai blandă, mai conservatoare. Astfel, dinții tratați în acest mod rămân vitali (nu este îndepărtat nervul) și sunt mult mai rezistenți din punct de vedere mecanic.

În ce cazuri se pot folosi fațete dentare?

Fațetele ceramice sunt un excelent remediu pentru dinții tociți, sparți, spatiați, pătați sau înghesuiți. Sunt considerate restaurări pe termen lung (durata medie de viață este de 15 ani) care protejează și dinții și întăresc frumusețea zâmbetului dumeavoastră.
Dinții dumneavoastră vor avea culoarea, dimensiunea și forma dorite cu un sacrificiu minim de substanță dentară și în timp scurt.

Cât de rezistente sunt fațetele ceramice?

Fațetele ceramice sunt foarte rezistente dar ca și dinții naturali în caz de accident se pot sparge sau ciobi. Dacă suprafața spartă este mare, fațeta se înlocuiește iar dacă accidentul este minor fațeta se repară.

Trebuie să imi pun fațete ceramice pe toți dinții?

În general pentu o schimbare de look semnificativă este indicat ca toți dinții vizibili să fie acoperiți de fațete (acest lucru înseamnă 10 dinți în partea de sus și 8 dinți în partea de jos). În acest mod dinții vor fi perfect aliniați, cu câteva nuanțe mai albi iar dumneavoastră veți avea un zâmbet fermecător.

Cât din dinte trebuie îndepărtat pentru fațetare?

Spre deosebire de coroanele dentare ceramice sau metalo-ceramice, pentru fațetele ceramice se șlefuiește doar o mică parte din porțiunea vizibilă a dinților, aproximativ 0,6 mm. Practic este un tratament cosmetic minim invaziv.

Îngrijirea fațetelor. Ce ar trebui să știm?

Întreținerea fațetelor dumneavoastră este simplă. Ca și în cazul dinților naturali trebuie să păstrați o igienă dentară riguroasă ce constă în periaj dentar zilnic, ața dentară așa cum faceți în mod normal și control dentar regulat. Un detartraj și un periaj profesional efectuat în cabinet o dată la 6 luni este necesar pentru o sănătate dentară bună. Este indicat să nu folosiți paste de dinți abrazive. 

Care sunt riscurile?

La fel ca și orice alt tip de tratament medical, riscurile sunt direct proporționale cu nerespectarea indicațiilor.
O fațetă se poate descimenta (dezlipi), se poate fractura sau se poate infiltra. Toate cele 3 tipuri de accidente se întâmplă de obicei când fațeta nu este lipită exclusiv în smalț, ci este lipită și pe dentină (stratul de sub smalț al dintelui) sau este lipită peste plombe vechi. Restul erorilor pot apărea la izolare și cimentare (când fațele sunt lipite).
În concluzie există 2 variante în care o fațetă va eșua: când este planificată grețit din start, sau când este executată greșit. O fațetă planificată și executată corect are 99.98% șanse să fie în același loc și în aceeași condiție și peste 15 ani. Ca și pacient vei putea mușca la fel dintr-un măr, și te vei comporta la fel ca și cu dinții tăi naturali.

Trebuie să îmi schimb obiceiurile alimentare?

Ceramica are o rezistență asemănătoare cu cea a smalțului natural prin urmare vor fi păstrate aceleași obiceiuri alimentare. Nu trebuie să deschideți de exemplu capace cu dinții, dar acest lucru trebuie evitat și în cazul dinților naturali.

Inlay-urile şi onlay-urile fizionomice reprezintă alternativa obturațiilor dentare, de aceea sunt supranumite “plombe în laborator”.

Dintele cariat se prepară cu sacrifiu minim de substanță dentară, cavitatea obținută se amprentează și amprenta se trimite laboratorului dentar. Tehnicianul realizează inlay-ul din ceramică sau material compozit. Această piesă se colează pe dintele tratat, reprezentând o reconstituire de durată foarte rezistentă și estetică.

Adaptarea pe dintele tratat este impecabilă iar igienizarea zonei este facilă.

Spre deosebire de obturațiile clasice, o reconstituire de tip inlay/onlay își păstrează aspectul estetic în timp, nu se colorează sub influența coloranților alimentari.

În timp ce materialele compozite din plombele clasice se pot contracta în timp, permițând infiltrarea microbilor la limita plombă-dinte și reapariția cariei, onlay-urile prefabricate nu se modifică, materialul fiind stabil volumetric. Astfel, reconstituirea este longevivă si estetică.

Coroanele dentare sunt făcute să redea funcționalitatea și estetica unui dinte afectat. Ele pot înveli un dinte fracturat sau excesiv cariat, pot înlocui un dinte distrus până la nivelul gingiei sau pot servi ca și element intermediar în reconstrucții mai mari, de genul punților dentare.

În prezent există o gamă largă de materiale și metode prin care pot fi realizate coroanele dentare.

Ceramica este principalul material în estetica dentară. Ceramica este singurul material fizionomic care poate acoperi dintele pe toate fețele, inclusiv cea ocluzală ( adică cea pe care mușcați ).

Coroanele integral ceramice

Sunt coroane făcute în întregime din ceramică fără suport  metalic sau de zirconiu. Se folosesc în zonele din față ale cavitații orale ( incisivi în special ), în cazurile în care pretențiile estetice sunt foarte ridicate. Neavând schelet de susținere. sunt mai puțin rezistente, de aceea nu se recomandă în zonele din spate ( pe molari ) unde forțele masticatorii sunt mult mai mari.

Coroanele ceramice pe suport de oxid de zirconiu

Oxidul de zirconiu este un material nou in stomatologie. Are proprietăți estetice și mecanice ( rezistență crescută ) net superioare oricărui alt material. Zirconiul nu este un aliaj metalic ci este “un fel de ceramică”. Are o culoare albă și, pentru prelucrare, se folosesc sisteme computerizate CAD/CAM.

Zirconiul reprezintă suportul ideal pentru straturile de ceramică menite să redea estetica dentară. Este sub forma unei cape subțiri dar extrem de rezistentă (0.3-0.4 mm), care învelește bontul dentar ( dintele șlefuit). Zirconiul oferă tehnicianului dentar premisa perfectă pentru realizarea unui dinte translucid care imită perfect naturalul.

Avantajele utilizării acestui material sunt multiple:

  • Biocompatibilitate – nu provoacă alergie.
  • Rezistență crescută – se poate utiliza și pentru punți dentare în zona laterală unde forțele masticatorii sunt mari.
  • Adaptarea pe dintele natural este perfectă, fiind realizată prin frezaj computerizat: acest lucru inseamnă protecție maximă pentru dintele pe care îl învelește.
  • Estetica impecabilă – are culoare albă ca și ceramica și dintele natural. Permite luminii să se reflecte în toate direcțiile astfel încât coroana este greu de diferențiat de un dinte natural. 
  • Nu provoacă apariția lizereului ( haloului ) cenușiu pe gingii, ca și în jurul coroanelor metalo-ceramice.

 

Coroane ceramice pe suport metalic

În cazul acestor coroane suportul metalic învelește doar bontul dentar.
Stratul de ceramică acoperă scheletul metalic pe toate suprafețele, fiind singurul care rămâne vizibil în cavitatea bucală. Grosimea stratului ceramic este 1,5 – 2mm în funcție de zonele dintelui. Are o rezistență foarte mare la forțele masticatorii și o estetică foarte bună.

Punțile dentare pot fi de trei sau mai multe elemente dentare, în funcție de câți dinți trebuie înlocuiți. Există diferite tipuri de punți dentare care pot fi clasificate după diferite criterii, în funcție de materialele folosite, design-ul punții, modalitatea de fixare, sprijinul lor etc. Ideea preconcepută și foarte des întâlnită în rândul pacienților, cum că „nu doresc să-mi înlocuiesc dintele extras, pentru că trebuie să stric alți doi dinți alăturați breșei” este complet gresită. Neînlocuirea unuia sau mai multor dinți extrași pentru o perioadă mai lungă de timp poate duce la modificări irevesibile de poziție a dinților vecini și a celor antagoniști ( dinții de pe arcada / maxilarul opus ) care ulterior complică tratamentul. Obiectivul punților dentare îl reprezintă refacerea în totalitate a arcadelor dentare și implicit confortul pacientului. Lipsa de acțiune ( inacțiunea ) în astfel de cazuri este o greseală majoră, iar în momentul când pacientului i se poate „demonstra” că este absolut necesar să înlocuim dinții restanți, situația s-ar putea complica astfel încât tratamentul să devină mult mai complex.

Când dinții limitrofi breșei edentate ( dintelui lipsă ) sunt integri, se preferă soluția implantului dentar, care rezolvă protetic breșa, după câteva luni punându-se coroana pe implant și dinții vecini se păstrează intacți.

Complicațiile ce pot apărea sunt legate de migrarea dinților învecinați breșei edentate, astfel încât ei vor micșora spațiul necesar înlocurii dintelui extras; înclinarea dinților învecinați, în special dintele distal  breșei edentate nu poate să depășească 30-45 grade față de axul perpendicular, în caz contrar aplicarea unei punți dentare devine foarte dificilă sau chiar imposibilă. În același timp cu migrarea sau înclinarea dinților vecini, se produce și egresiunea sau extruzia ( coborârea dintelui din os ) dinților antagoniști (opuși).

Variantele de coroane unidentare sau punți oferite de cabinetul nostru sunt:

  • coroane fizionomice metaloceramice
  • coroane integral fizionomice, ceramice pe suport de zirconiu, indicate cu precădere în zonele frontale
  • coroane integral fizionomice integral ceramice

Bijuteriile dentare sunt cristale prețioase sau semiprețioase care se aplică prin tehnici adezive pe dintele ales de dumneavoastră. Tehnica de aplicare este total neinvaziva deoarece cristalul se lipește cu un adeziv special pe dinte și nu este necesară șlefuire sau pregătiriea dintelui.