Mâncare pentru dinți sănătoși

Cu toții știm că dulciurile sunt dăunătoare pentru dantura noastră din cauza conținutului foarte ridicat de zahăr. Atunci când zahărul rămâne o perioadă îndelungată pe dinți, acesta are timp să distrugă smalțul (primul strat vizibil al dintelui) și să creeze numeroase probleme dentare. Acesta este și motivul pentru care se recomandă evitarea unui număr mare de gustări dulci pe parcursul zile. Ideal este să se întâmple mai rar, iar periajul de după să nu lipsească.

Așadar, pentru a putea evita apariția cariilor și, implicit, a altor probleme dentare, trebuie să fii mereu atent la ceea ce mănânci. Alimentația nu contează numai pentru silueta, ci îți poate influența starea generală de sănătate, inclusiv cea dentară.

ESTE OK să mâncăm fructe și legume – acestea au un conținut ridicat de apă, diluând efectele zaharurilor pe care le conțin. În plus, ele stimulează fluxul de salivă (te ajută să te protejezi de carii) și sunt surse de antioxidanți (luptă împotriva bacteriilor care pot cauza inflamații).  În cazul lichidelor se recomandă băuturile care includ apa, laptele și ceaiul neîndulcit. Este bine să limităm pe cât de mult posibil băuturile care conțin zahăr.

NU ESTE OK să mâncăm acadele, caramele, bomboane tari, prăjituri, chipsuri, fursecuri, plăcinte etc. Toate acestea conțin o cantitate mare de zahăr și se pot lipi de dinți. Băuturile închise la culoare (cum ar fi cafeaua, ceaiul negru și vinul) pot produce pătarea dinților – același efect îl au și unele sosuri. Băuturile alcoolice atacă și ele smalțul dentar, având un efect negativ și mai mare dacă adăugăm conținut de zahăr.

CALCIUL ȘI FOSFORUL – sunt cele mai importante minerale care ajută la păstrarea unor dinți sănătoși și puternici. Găsim calciu în iaurturi, brânză, lapte, tofu și fosfor în semințele de dovleac, pește, carne roșie și ouă.

VITAMINA C joacă și ea un rol foarte important la nivelul cavității bucale: ne protejează gingiile. Este necesar să ai în vedere includerea ei în alimentația de zi cu zi deoarece gingiile sănătoase sunt esențiale pentru sănătatea orală.

Alimentația sănătoasă trebuie să fie mereu însoțită de periajul dinților de cel puțin 2 ori pe zi (dimineața și seara) și de folosirea aței dentare. Toate acestea, alături de vizitele periodice la medicul stomatolog reduc riscul apariției cariilor dentare sau a altor afecțiuni. Te așteptăm la Ari Med Dent! Te poți programa telefonic  0771 317 679 sau online, chiar AICI.

Share:

Lasă un răspuns