Aparat dentar pentru copii

Pentru că ne dorim dinți frumoși și sănătoși indiferent de vârstă, acest detaliu trebuie să fie la fel de important și pentru copiii noștri. Suntem responsabili de sănătatea lor, iar vizitele la medicul stomatolog sunt extrem de importante pentru a ne asigura de dezvoltarea corectă din punct de vedere ortodontic.

În cadrul acestor vizite, medicul stomatolog te va informa dacă cel mic are nevoie de un aparat dentar (numit aparat ortodontic) și îți va recomanda să te adresezi unui medic ortodont (medicul specialist în această ramură a stomatologiei).

Este important de reținut că dinții care sunt înghesuiți, strâmbi sau cu spații prea mari între ei vor cauza deseori probleme masticatorii, pronunție neclară și, bineînțeles, carii. Uneori, chiar dacă dinții par vizual în regulă și părinții cred că nu au motive de îngrijorare, mușcătura nu este una corectă – fapt ce poate crea numeroase probleme. Acest lucru îl va putea stabili doar medicul specialist în urma unei consultații.

Când este ideal să înceapă un tratament ortodontic copilul tău?

Tratamentul cu aparat ortodontic se începe de obicei în jurul vârstei de 7 ani, însă nu este neapărat o regulă. Cu cât acesta este realizat mai devreme, cu atât va fi mai simplu și mai rapid penru cel mic. Orice tratament ortodontic începe cu efectuarea unei consultații și, dacă este cazul, a unui plan de tratament de către medicul ortodont. În funcție de situația existentă la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta fie un aparat fix, fie unul mobil. Perioada de purtare va fi diferită de la caz la caz.

Tipuri de aparate dentare pentru copii:

Aparate mobile

Acest tip de aparate se realizează în laborator și sunt indicate pentru utilizarea copiilor cu dentiție temporară sau mixtă (de la vârsta de aproximativ 6-7 ani până la 11-12 ani). Această metodă ortodontică nu este dureroasă pentru copil și va permite ca mandibula și maxilarul să se dezvolte natural. Acest timp de aparat ar trebui să fi purtat cât mai mult timp din zi și toată noaptea pentru rezultatele dorite. Se va recomanda îndepărtarea acestuia doar la spălarea pe dinți și în timpul meselor.

Aparate fixe

După împliniarea vârstei de 12 ani copiii pot purta aparate ortodontice fixe. Acestea au rolul de a alinia corect dinții, iar brakeții abia sunt observați dacă se optează pentru un aparat dentar safir. Se aplică pe fața vizibilă a dinților, însă acest procedeu de aplicare nu este deloc dureros. Citiți mai multe despre aparatele ortodontice fixe AICI.

Pentru că afecțiunile de acest gen încep să fie din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor și adolescenților, te încurajăm să vii cu copilul tău la o consultație la Ari Med Dent pentru a te asigura de dezvoltarea corectă a danturii acestuia. Te poți programa online, chiar AICI sau la telefon: 0771 317 679.

 

Share:

Lasă un răspuns