Este deja binecunoscut faptul că dulciurile nu sunt benefice pentru dinții noștri, iar expunerea îndelungată a dinților la zahăr duce la apariția cariilor.
Cum se întâmplă acest lucru?
În cavitatea orală există numeroase tipuri de bacterii: unele sunt benefice pentru sănătatea orală, altele nu. Există studii care au dovedit faptul că o parte din bacteriile dăunătoare produc acid în cavitatea orală la interacțiunea cu zahărul. Acest acid îndepărtează mineralele din smalț (stratul protectiv exterior al dintelui) și se produce demineralizarea. Saliva ne va ajuta și ne va proteja dinții în aceste situații, însă expunerea repetată și îndelungată la zahăr va duce la apariția cariilor. Orice carie lăsată netratată se va răspândi, va cauza durere și posibila pierdere a dintelui afectat.
Zahărul este practic un magnet pentru bacteriile dăunătoare. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată de salivă sau de periajul periodic, în cavitatea orală se va forma un mediu acid, iar cariile vor începe să apară.
Micile gustări cu un conținut mare de zahăr consumate des vor favoriza apariția cariilor atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților. Băuturile cu un conținut ridicat de zahăr (sucuri, băuturi energizante) sunt și ele la fel de periculoase.
Cum ne putem proteja dinții?
- cu o igienă orală bună
- periaj al dinților după fiecare masă (când este posibil) și înainte de culcare
- utilizarea unei paste de dinți cu fluor care ajută la protejarea dinților
- cu o guma de mestecat fără zahăr care va ajuta la prevenirea plăcii bacteriene prin stimularea producerii de salivă și remineralizare
- vizite periodice la medicul stomatolog pentru a te asigira câ dinții și gingiile tale sunt în regulă
- detartraj și periaj profesional la fiecare 6 luni
Așadar, putem diminua efectul pe care dulciurile și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr îl au asupra dinților dacă avem grijă de dinții noștri. Un stil de viață sănătos ne va aduce numeroase beneficii, printre care și o sănătate orală mai bună! Pentru un detartarj te poți programa online, chiar AICI.