Molarul (măseaua) de minte este cel de-al treilea molar și apare de obicei între 17 și 21 de ani.
Acești molari erau foarte importanți pentru strămoșii noștri în procesul de mestecare a alimentelor (plante și semințe), fiind mai mari decât cei care cresc acum. În prezent, după schimbarea obiceiurilor oamenilor, molarii de minte nu mai au niciun rol esențial, ajungând să fie de foarte multe ori o problemă.
Molarul de minte are nevoie de spațiu suficient pe arcadă pentru a putea să erupă normal, iar un control stomatologic însoțit de o radiografie va putea să determine dacă acest spațiu există. De obicei vor crește 4 astfel de molari: doi inferior și doi superiori, însă nu este obligatoriu să apară toți 4 (pot apărea doar unul, doi sau trei molari de minte).
Majoritatea pacienților își doresc să păstreze acești molari pentru rolul pe care îl au la masticația alimentelor, însă de multe ori acest lucru nu este recomandat. Dacă molarii se vor dezvolta corect, au suficient spațiu să iasă, sunt sănătoși și se pot curăța nu există nicio indicație pentru a fi extrași.
Ce complicații pot apărea?
În multe situații acești molari pot duce la infecții ale gingiilor și la deteriorarea celorlalți dinți aflați pe aceeași arcadă. Din cauza faptului că nu există loc suficient pentru a ieși la suprafață, molarii vor rămâne în continuare în gingie, se vor dezvolta acolo sau vor erupe într-o poziție greșită. În plus, fiind ultimele măsele care apar pe arcadă, curățarea va fi mult mai dificilă, iar riscurile de apariție a cariilor vor fi ridicate și pot apărea boli gingivale sau alte infecții orale.
Atunci când molarul de minte nu va avea loc suficient pentru a se dezvolta, acesta va încerca să-și facă. Astfel, va împinge molarii alăturați și îi va deteriora sau va provoca înghesuiri dentare.
Care sunt semnele de apariție a molarului de minte?
- Gingia se inflamează
- Apare un disconfort gingival local
- Durere de cap
- De multe ori se poate vedea un colț din molarul care urmează să erupă
La un control periodic vom putea observa dacă ceva nu este în regulă cu unul dintre molarii tăi și îți vom face o radiografie pentru a vedea și ce se află în interiorul gingiei. După ce vom avea un diagnostic te vom putea ajuta cu un sfat referitor la păstrarea sau scoaterea acelui molar. Nu îți face griji, extracția molarului se face cu anestezie și poți opta și pentru inhalosedare pentru a nu avea niciun motiv de îngrijorare.
Extracția unui molar de minte este una dintre cele mai comune intervenții de chirurgie dentară, iar recuperarea este diferită în funcție de pacient. Nu îți face griji, îți vei reveni complet!
Molarul de minte necesită într-adevăr o atenție mai specială și este bine să fii informat corect. Atunci când nu este permisă curățarea sau poziția nu este cea corectă, este recomandat să scoatem acel molar pentru a evita posibilele complicații.
Programează online o consultație chiar AICI.
[…] cei 20 de lapte) – incluzând aici și cei 4 molari de minte despre care vă povesteam în articolul anterior. Fiecare dintre aceștia joacă un rol important în viața ta de zi cu zi. Pe lângă rolul […]