Ce este parodontoza?
Boala parodontală (numită și parodontoză) este o afecțiune care afectează structura sănătoasă a osului și a tesutului care susține și fixează dinții în cavitatea orală. Această boală apare din cauza unor infecții cauzate de bacterii din cavitatea orală. Lăsată netrată, aceasta duce la pierderea dinților.
Deși exista mai ales în rândul adulților, parodontoza începe să fie întâlnită și în cazul celor tineri, mai ales atunci când apare și un factor genetic.
Cum apare parodontoza?
Cauza principală a acestei afecțiuni este placa bacteriană care se formează pe dinți de-a lungul timpului. Această placa bacteriană trebuie să fie mereu ținută sub control cu ajutorul unei igiene corespunzătoare (periajul zilnic de 2 ori, ață dentară) și a vizitelor regulate la medicul stomatolog.
Placa bacteriană care se depunde pe dinții noștri în fiecare zi trebuie să fie îndepărtată zinic prin periaj. În caz contrar, aceasta va începe să se depună și să se transforme în tartru. Tartrul reprezintă, de fapt, un cumul de bacterii care va sta la baza dinților tăi și va începe încet, încet să le afecteze stabilitatea. Astfel, țesuturile care susțin un dinte sănătos se vor deteriora.
Tartrul subgingival depus nu poate fi îndepărtat prin periajul efectual acasă – este nevoie de o igienizare profesională efectuată în cabinetul stomatologic. Această procedură nu este dureroasă de obicei și are rolul de a vă proteja dinții și de a preveni dezvolatarea unei afecțiuni parodontale.
Igiena orală precară și lipsa igienizărilor periodice sunt factorii principali care duc la apariția unei boli parodontale. În plus, există și alți favorizează apariția acestor bacterii: alimentația, fumatul, anumite dereglări hormonale și, bineînțeles, factorul genetic.
Care sunt primele semne de apariție a bolii parodontale?
Primele semne sunt sângerare ginivală și gingii inflamate, nu sunt însoțite de dureri majore și pot fi ignorate destul de ușor. Pasul următor îl reprezintă retragerea gingivală (în urma inflamației gingia se retrage și este expusă rădăcina dinților), apariția durerilor, a senzației de disconfort , a mobilității (dinții încep să se miște) și a pungi parodontale.
Se recomandă prezentarea la medicul stomatolog încă de la primele simptome. Orice afecțiune depistată la timp va fi mult mai ușor de tratat.
Ce tratament există?
Printre soluțiile clasice de tratare a bolii parodontale există o variantă minim-invazivă eficientă: LASERUL. Pe lângă tratamentul rapid și eficient, laserul are un important efect antibacterian în tratarea inflamației. Nicio altă metodă clasică de tratament nu este la fel de eficientă ca aceasta.
Pentru a te asigura că dinții tăi sunt sănătoși îți recomandăm să nu uiți de vizitele regulate la medicul stomatolog. În cazul în care gingiile tale sângerează și sunt inflamate programează chiar acum o consultație AICI. Își suntem alături și promitem să îți oferim soluția optimă de tratament.